Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

ČR bez GMO
16.10.2017

Africký mor prasat v ČR; aktuální informace ke dni 11. 10. 2017
16.10.2017

Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2017
16.10.2017

Ctpp >


K létu patří melouny, na co si dát pozor?
Datum: 04.08.2017
KM EFSA
Vydáno: 3.8.2017
Autor: HSHMP

 

Rady Hygienické stanice hlavního města Prahy pro správnou konzumaci melounů.

 


Foto: Shutterstock

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna melounů. Ale pozor: ty jsou stejně, jako každé ovoce s dužinou, po mechanické úpravě (nakrájení, oloupání, mixování, apod.) velmi dobrou půdou pro množení mikroorganismů včetně patogenních. Důvodem je skutečnost, že mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Pokud jsou porcované melouny skladovány ve vyšších teplotách, dochází u nich k velmi rychlému pomnožení zmiňovaných mikroorganismů. To může mít za následek vznik infekčního onemocnění – jedná se zejména o bakterie Salmonella, Listeria a Escherichia coli.  

„Z historie je známý přenos průjmových onemocnění úplavicí vyvolaných bakteriemi rodu Shigella, kdy se na přenosu podílely melouny. Ty byly hnojeny přímo fekáliemi a po nakrojení se bakterie pomnožily na dřeni melounu a vyvolaly onemocnění,“ upozorňuje Pavla Svrčinová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) a dodává: „Obdobným způsobem může dojít i k přenosu dalších škodlivých mikroorganismů i virů např. žloutenky A. Ta jek nám velmi často importovaným onemocněním i z oblasti jižní Evropy.“ 

Během celé manipulace s melouny by mělo být zabráněno kontaminaci dužiny melounu patogenními mikroorganismy z povrchu plodu, který bývá znečištěn zbytky zeminy nebo i mikroorganismy ze závlahové vody. K přenosu mikroorganismů z povrchu může dojít například nožem, neumytýma rukama. „Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Klidně je vydrhnout kartáčkem,“ uzavírá hygienička.  

HSHMP v současné době neeviduje žádné zdravotní komplikace v souvislosti s požitím melounů, pouze v rámci preventivních aktivit upozorňuje na možná rizika. 

V Praze 2. 8. 2017 
Mgr. Dana Mertová

tisková mluvčí HSHMP

Zdroj: HSHMP