Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Pozvánka na třetí ročník semináře MEMPROPO 2017
18.10.2017

Celostátní odborná konference „V hlavní roli ženy“
21.08.2017

Pozvánka na na odborný seminář „PROEXPORTNÍ AKTIVITY MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ A SETKÁNÍ SE ZEMĚDĚLSKÝMI DIPLOMATY"
21.08.2017

Veterináři kontrolovali vejce a kuřecí, fipronil nenalezli
21.08.2017

Ctpp >


Veřejná konzultace EFSA: Listerie v hotových pokrmech
Datum: 04.08.2017
KM EFSA
Vydáno: 3.8.2017
Autor: KM EFSA

 

Úřad EFSA předložil vědecké stanovisko k veřejné konzultaci, uzávěrka je 29. září 2017.

 



Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci ke svému vědeckému stanovisku, jenž se zabývá kontaminací hotových jídel (ready-to-eat foods) bakterií Listeria monocytogenes, a s tím souvisejících rizik pro zdraví občanů Evropské unie.

Práce na tomto vědeckém stanovisku byla zahájena z důvodu stálého nárůstu případů nákaz lidí listeriózou v Evropě v období 2009-2013.

Odborníci Vědeckého panelu EFSA pro biologická rizika (Panel BIOHAZ) zkoumali vývoj případů nákaz lidí listeriózou v různých skupinách obyvatel podle věku a pohlaví v období let 2008 až 2015. Vědci přezkoumali nejnovější dostupné informace o výskytu bakterie L. monocytogenes v hotových pokrmech (ready-to-eat foods) a identifikovali faktory, které mohou mít vliv na vývoj počtu nákaz.

Uzávěrka připomínek ke stanovisku je 29. září 2017.

Vědecké stanovisko předložené k veřejné konzultaci:

Zasedání zúčastněných stran
Aby úřad EFSA získal zpětnou vazbu ke svému návrhu vědeckého stanoviska, organizuje setkání zúčastněných stran ve dnech 19.-20. září 2017. 


Zdroj: EFSA