Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Rostliny mají na kvalitu medu zásadní vliv, upozorňuje včelař
21.08.2019

Pozvánka na akci „Den zdraví“ pro rodiny s dětmi na výstavě Země živitelka 2019
21.08.2019

Stravovací zařízení pod dohledem pražských hygieniků v roce 2019
21.08.2019

Ministr Adam Vojtěch pro iDNES: Jsem pro omezení reklamy na alkohol
21.08.2019

Ctpp >


Potravinářská inspekce zjistila nevyhovující kečup, obsahoval polovinu rajčat
Datum: 28.07.2017
SZPI, Pavel Kopřiva

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Lidl Česká republika, v.o.s., aby stáhla z tržní sítě nevyhovující potravinu „Kania CURRY KETCHUP Mild“, s označením data minimální trvanlivosti do 28. 4. 2018, výrobce: Lidl Česká republika v.o.s. Dle došetření výrobek pochází z Německa.

Laboratorní rozbor SZPI u kečupu potvrdil o polovinu nižší obsah rajčat, než u potravin označených jako kečup vyžaduje národní vyhláška. Podíl rajčatové sušiny (tzv. refraktometrická sušina vnesená rajčaty) musí být u kečupu minimálně 7 %, analýza ale prokázala tento podíl pouze v hodnotě 3,5%. Jedná se tak o klamavé informování spotřebitele o parametru potraviny, který má zásadní vliv na její charakter.  Označení výrobku totiž neumožnilo spotřebitelům získat pravdivé informace o skutečné povaze potraviny a pod názvem kečup tak mohli očekávat výrobek s vyšším obsahem rajčat.

SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení sankce.

 

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633