Česká technologická platforma pro potraviny


INFORMACE

Transgenní houby jako prostředek obrany proti malárii
12.06.2019

Potravinové doplňky proti bolesti kloubů jsou nevhodné pro určité skupiny populace
12.06.2019

Přípravky na ochranu rostlin a ochrana zdraví zranitelných skupin
12.06.2019

Hleny z mléka? Ne, „zácpa v hlavě“. Mýty a pravdy o mléku
12.06.2019

Ctpp >


Potraviny u nás: prvotřídní kvalita i jednoznačné propadáky
Datum: 18.03.2016
Svět potravin

Kdo překvapil a kdo zklamal?

Průmyslové versus farmářské, české versus německé, značkové versus privátní. Máte pocit, že řemeslné výrobky malých producentů musejí být zákonitě kvalitnější než potraviny produkované velkými firmami a že privátní značky obchodních řetězců jsou sice levnější, ale ošizené? Máte pocit, že jezdit na nákupy do Německa se určitě nevyplatí, neboť se tam prodávají výrobky stejné jako u nás, navíc za vyšší ceny? V tom případě budete asi výsledky našich testů mnohdy překvapeni.

V řadě testů se nám podařilo zbourat zakořeněné mýty, které o jednotlivých komoditách kolují

Jistě jste také slyšeli, že maso uzeného lososa bývá plné rakovinotvorných látek, které se do masa dostanou z krmiva či kontaminovaného životního prostředí. V testovaných vzorcích však žádné látky tohoto typu nalezeny nebyly a nepotvrdilo se ani, že by chovaný losos byl zatížen škodlivinami více než losos volně žijící. Obdobné zjištění přinesl také test instantní kávy – údajně přítomných škodlivin v tomto typu výrobku není třeba se obávat, limity jsou zde nastaveny tak přísně, že ani náruživému konzumentovi kávy nehrozí žádné významné zdravotní riziko. Také zkoumání mlék (čerstvých plnotučných a trvanlivých polotučných) přinesl zajímavé výsledky. Není pravda, že by trvanlivá mléka měla, jak se někdy tvrdí, nižší obsah zdraví prospěšných látek než mléka čerstvá. Hlavní rozdíl mezi nimi spočíval v jen lepších chuťových vlastnostech čerstvých mlék, což je dáno způsobem zpracování i odlišnou tučností.